Kako merimo

Za razliku od većine rešenja koji se baziraju na Adobe Flash tehnologiji, a za mobilne uređaje zahtevaju posebne mobilne aplikacije, odlučili smo se za rešenje koje funkcioniše u svim modernim browserima, uključujući i one na mobilnim telefonima i tablet uređajima (iPhone / iPad). Dovoljno je da posetite ovu web lokaciju i proverite trenutnu brzinu interneta.

Na početnoj strani je potrebno odabrati grad u kome se nalazite, tip veze i provajdera. Poslednja dva parametra (tip veze i provajder) nekada nisu poznati pa ukoliko je tako, klikom na opcije desno potvrđujete da su nepoznati i možete pokrenuti merenje.

Sam grad / lokaciju, je moguće putem google servisa automatski detektovati i na maloj mapi dodatno odabrati precizniju lokaciju. Na ovaj način, bićete u mogućnosti da svoj rezultat uporedite sa rezultatima u vašoj okolini (10km)

Merenje se odvija u tri faze.

Prva faza meri brzinu odziva. Vaš internet browser šalje 15 puta zahtev za preuzimanje paketa minimalne veličine, a konačno vreme odziva dobijamo usrednjavanjem statistički relevantnih rezultata. Ovde treba napomenuti da vreme odziva zavisi i od brzine internet browsera a ne samo od brzine odziva samog linka (ping)

Druga faza meri brzinu internet linka (download) preuzimanjem podataka u trajanju od 5 sekundi.

Treća faza meri brzinu internet linka (upload) slanjem fajla fiksne dužine.

Prikazani rezultati u slučaju sporog browsera, opterećenja CPU ili neoptimizovanog firewall / antivirusnog softvera mogu biti umanjeni, tako da za najbolje rezultate preporučujemo i optimalne uslove merenja.

Privatnost Koriscenjem sajta i nase Android aplikacije, saglasni ste da prikupljene podatke mozemo koristiti u svrhu dalje obrade, uporedjivanja i objavljivanja agregatnih podataka, ukljucujuci ali ne ogranicavajuci se na podatke o prosecnoj brzini po provajderu, tipu uredjaja ili geografskoj lokaciji. Postujemo vasu privatnost i podatke o lokaciji merenja i pojedinacnom uredjaju necemo objavljivati i ugrozavati vasu privatnost.

Proverite koliko ste brzi!